funiQ logo

This article is not available in русский. This is the венгерский version of the article.

Zalaszántó

A település a Keszthelyi kistérségben, a Keszthelyi-hegység közepén található.

Túraajánlatok

Kerékpártúrák

A faluból északra fekvő Hidegkútimajortól a K, majd a Kj jelzésen kereshetjük fel Tátika várát.

Látnivalók

Román stílusú templomát később többször is átépítettek. A mai műemlék templom XIII. századi hajója román, XV. századból való szentélye és tornya gótikus. A templomban található faszobrok a XVIII. századból valók. Ekkor is történt egy építkezés, mivel a török idők alatt a falu és a templom teljesen elpusztult. A barokk plébániaház 1750 körül épült. Az ugyancsak a Fő utcán található barokk kápolnát szintén a XVIII. században emelték.

Az 1960-ig működött Kotsy-vízimalom 2003-ban felújított épületében malomtörténeti, malomipari kiállítást rendeztek be.

A falu határában áll az 1993-ban felszentelt 30 méter magas buddhista sztúpa, amely Európában a legnagyobb ilyen építmény.

Története

 A Tátika hegyen kő- és bronzkori leletek kerültek elő, ami arra utal, hogy a község környékén már régen emberi telephely volt. Ezt bizonyítják a hegy lábánál (K+ jelzés) az ún. tumulusok (halomsírok) is. A falu területén néhány római sírt is találtak a régészek, valamint cserép- és pénzmaradványokat.

A község első írásos említése 1236-ból való. Zalaszántó a XV. században – 1423-ból fennmaradt irat szerint – már mezőváros (oppidum) volt, többször megyegyűlést is tartottak itt.